inside out
boosterstation
voor stadsverwarming
Bonairepark, Hoogvliet, NL
prijsvraag
2013
selecteer hier de kijkwijze
 
 
 

opgave

Het Warmtebedrijf Rotterdam vraagt een voor de bewoners aansprekend ontwerp van een pompstation voor de stadsverwarming dat past in het landschappelijke Bonairepark.

 

principe

Het ontwerp van het Boosterstation is gezocht naar een oplossing waarbij het gebouw niet alleen reageert op zijn omgeving, maar waar de omgeving ook kan reageren op het gebouw. Op deze wijze wordt er een breuk gemaakt met de overwegend introverte, gesloten, bakstenen pomphuizen en wijktrafo’s die tot op heden vele parken ontsieren.

 

massa

Door het verschuiven en verdraaien van de programmaonderdelen, maakt het gebouw een gezicht naar het park. Te samen met de transparante lamellengevel wordt de voorbijganger nieuwsgierig gemaakt naar het warme binnenste van het station.

Het schuine dakverloop minimaliseert de massa waardoor het boosterstation zich zoveel mogelijk schikt naar de schaal van zijn omgeving. Lichten in de transparanten ruimten maken het bouwwerk s ‘avonds tot een lantaarn in het park, welke warmte uitstraalt over zijn omgeving.

 

gevel

Rondom het station is een gevel ontworpen waarin verschillende eigenschappen op een efficiënte wijze worden samengevoegd in één detail, welke wordt doorgevoerd rondom het gehele bouwwerk. De verticale houten lamellen en glazen u-profielen refereren respectievelijk naar de natuur in het park en de industriële functie van het boosterstation.

 

De vaak kostbare wens van een transparante gevel wordt gerealiseerd door het gebruik van glazen u-profielen welke direct de zelfdragende schil van het gebouw vormen. De profielen worden tevens gebruikt voor de bevestiging van de verticale houten lamellen door deze tussen de u-profielen te klemmen. Hierdoor zijn grote hoeveelheden kostbare bevestigingsconstructies voor de lamellen overbodig.

 

 

{{picture.title}}

{{picture.description}}