cultuurcentrum Het Kruispunt
revitalisering Het Kruispunt
theater, bibliotheek, radio en horeca
Barendrecht
schetsontwerp tot uitvoering i.s.m. met HanrathArchitect
2015-2016
selecteer hier de kijkwijze
 
 
 

Revitalisering Theater Het Kruispunt

tot cultureel centrum  te Barendrecht

 

Foyer

Na een architectenselectie is hanratharchitect en gideonpeele.architect gevraagd om het huidige theater Het Kruispunt te herontwikkelen en te revitaliseren tot een nieuw cultureel centrum voor de gemeente Barendrecht. In de nieuwe situatie zijn, naast het bestaande theater, de nieuwe openbare bibliotheek, de lokale omroep en een nieuw restaurant samengevoegd.

Centraal onderdeel van het ontwerp is de foyer met een grootse cascade welke het kloppende hart van het cultureel centrum vormt. De cascade creëert zowel nieuwe fysieke als visuele verbindingen in het gebouw en verbindt op deze wijze de verschillende gebruikers met elkaar en biedt ruimte aan nieuw wisselwerkingen.

 

Cascade

Het bestaande gebouw werd gekenmerkt door een donkere en onoverzichtelijke foyer en een niet-uitnodigende opgang naar de 1e verdieping. Door het creëren van een grote vide, centraal in het gebouw, in combinatie met verschillende dakramen is een ruime, lichte en overzichtelijke foyer ontstaan, welke de diverse gebruikers met elkaar verbindt.

Te midden van deze foyer is de ‘cascade’ ontworpen. Deze eikenhouten terrassen vormen één grote multifunctionele trap die de bezoekers naar de bibliotheek, de radiostudio en het nieuwe theaterbalkon op de 1e verdieping leiden. De cascade wordt op diverse wijzen gebruikt en het gebruik veranderd over de tijd van de dag; s ‘morgens wordt er koffie gedronken, een tijdschrift gelezen en wordt er voorgelezen aan klassen. s ‘Avonds kunnen er optredens plaatsvinden of kunnen de 500 theaterbezoekers zich over de terrassen verspreiden. Kortom; de ideale plek om “te zien” en “gezien te worden”. De ruimte onder de cascade biedt plaats aan de garderobe, een bar en een kinder-voorleesplek.

 

Restaurant/Brasserie SPRUIT

Tussen de winkelstraat en de foyer in, is restaurant/brasserie SPRUIT gesitueerd. De open keuken en de bar zijn opgenomen in grote, open stellingkasten, waardoor de bezoeker van Het Kruispunt bij binnenkomst een open zicht heeft op het restaurant. De stellingkasten zorgen voor voldoende fysieke afscheiding zonder dat er een visuele afscheiding ontstaat. Hierdoor kan er rustig gegeten worden ondanks dat de foyer zich vult met theaterbezoekers.

 

Bibliotheek Aan Zet

Via de cascade bereikt men op de 1e verdieping de overige onderdelen van de bibliotheek. Rondom de vide zijn studieplekken en verschillende lounge-plekken welke s ‘avonds tevens gebruikt worden door het theaterpubliek. Een nieuwe doorgang maakt het mogelijk om via de vide het balkon van de theaterzaal te bereiken, waardoor een extra publieksstroom door het gebouw ontstaat.

 

In het hart van de grote, langgerekte verdiepingsvloer van de bibliotheek is een patio ontworpen. Dit hof maakt een rondgang mogelijk en creëert ruimten met verschillende karakters terwijl het overzicht behouden blijft. Verschillende soorten lees- en studieplekken zijn gekoppeld aan deze groene binnenplaats.

 

Radiostudio Exxact

Gesitueerd aan de vide is tevens de transparante radiostudio van de lokale omroep vanuit de foyer zichtbaar. Bezoekers zien live het maken van de uitzendingen en de radio kan live verslag doen van evenementen die plaatsvinden in Het Kruispunt.

 

Sokkel

De bestaande, gesloten gevel van de theaterzaal was in slechte staat en diende vervangen te worden. Door een deel van het maaiveld te ontgraven is de oude dijkstructuur weer zichtbaar geworden en is de theaterzaal op een sokkel aan het toekomstige plein komen te staan. De gevelbekleding rondom de zaal is zowel aan de buitengevel als de binnengevel toegepast, waardoor de sokkel van Belgisch hardsteen binnen doorloopt als een lambrisering.

 

Gevelthematiek

De nieuwe lichtgewicht gevel van aluminium beplating op de sokkel is opgedeeld in drie verschillende stroken welken refereren aan de verdiepingshoogte van het gebouw en daarmee het gebouw een herkenbare schaal geven. Naast dat de stroken zich ontwikkelen in hoogte en kleur, variëren de gekromde aluminium platen tevens in breedte. Doordat de stroken per laag een sprong maken, wordt de schaduwwerking op de gekromde delen versterkt. Door deze plastische bewerking van de gevel ontstaat een gevarieerd en levendig gevelbeeld dat afhankelijk van kijkrichting en zonpositie telkens wijzigt. De repeterende gekromde delen vormen een doorgaande golfbeweging welk refereert aan theatergordijnen.

De aluminium beplating is geanodiseerd in verschillende metaalkleuren, variërend van champagne kleurig naar goudkleurig. Op deze wijze is een balans gevonden tussen enerzijds een ingehouden, passende kleur voor de omgeving en een luxe theatrale kleur welke past bij de functie en het openbare gebouw een herkenbare positie geeft in het straatbeeld.

 

Kaders

Doorgangen in de gevel, zoals entrees en beeldschermen zijn herkenbaar doordat zij in één en dezelfde kleur aluminium zijn ingekaderd. Door de bestaande entreegevel ca. 5 meter richting de winkelstraat te verplaatsen is er extra ruimte voor de gecombineerde functies in de foyer gerealiseerd. De nieuwe hoofdentree in de glazen vliesgevel is vanuit de winkelstraat duidelijk zichtbaar doordat ook deze door hetzelfde goudkleurige aluminiumkader is ingekaderd.

 

 

 

{{picture.title}}

{{picture.description}}