container with a view
container vakantiewoning
Sydney, Australië
internationale prijsvraag
2013
selecteer hier de kijkwijze
 
 
 

opgave

De ontwerpopgave maakt deel uit van een internationale architectuurprijsvraag voor een riante vakantiewoning gemaakt van hergebruikte vrachtcontainers en welke optimaal gebruik maakt van het uitzicht over het waterfront van Bondi Beach te Sydney.

context

De stedelijke context bestaat uit een regelmatig grid van zware, gesloten bouwblokken van gemiddeld 9,6 m breed (= 4 containers) en 4 tot 8 verdiepingen hoog met een onregelmatig straatprofiel.  De locatie, gelegen op de zuidwestelijke punt van het schiereiland heeft twee oriëntaties: de westelijke richting het zicht op de baai en in zuidelijke richting een zicht op de oceaan.

 

ontwerp

Het ontwerp van de vakantiewoning bestaat uit een stapeling van containers dat door zijn volume aansluit op het stedenbouwkundig grid. De compacte vorm van de woning zorgt ervoor dat op de ontwerplocatie twee woningen gerealiseerd kunnen worden waardoor er optimaal gebruik gemaakt wordt van de bijzondere locatie.

Door de hoeken van de gebouwmassa in hoogte aan te zetten ontstaat een contour van de woning welke in schaal aansluit bij de omliggende bouwblokken. Het compacte, deels besloten, karakter biedt tegelijkertijd weerstand tegen de oneindige schaal van de oceaan.

Het ontwerp bestaat uit enkele L-vorming volumes welke in elkaar grijpen en waarmee buitenruimtes zijn gecreëerd met verschillende karakters: een besloten binnenplaats, een terras met oriëntatie op de baai, en een uitkragend balkon gericht op de oceaan.

De kokervorm van de containers is gebruikt om de verschillende binnenruimtes een eigen oriëntatie te geven.

{{picture.title}}

{{picture.description}}